Pupurri de ràdio i enregistrament en format digital

Avui ha estat un dia realment aprofitat.

Després de demanar permís per poder penjar algun fitxer digital d'àudio, per qüestions més aviat tècniques del sistema implantat a l'emissora de ràdio, s'ha endarrerit la confirmació, però, finalment m'han pogut passar un llapis USB amb el contingut d'un fitxer de la gravació en .mp3 (tot i els entrebancs l'emissora s'emporta un 8.5 de puntuació. Si hagués estat .ogg haguessin tret un 10).

Quan he entrat a l'emissora de rne4, parlant amb algun dels locutors, m'han comentat que per seguretat i tema de virus, només tenen un dels ordinadors connectats a Internet i amb Windows. En aquestes que li he ensenyat un CD de la distribució UBUNTU, i el primer que m'ha dit... NO EL VULL NI VEURE...(més o menys però sense ser d'ideologia contraria al contingut del cd, tot el contrari) estranyat li he preguntat... per què? i m'ha dit... ja sé de què va... El Linux m'ha salvat l'ordinador durant un any de virus i he guanyat en estabilitat i seguretat (literalment), però ho sento, ara utilitzo Mac i no el canvio. Molt encertades les seves paraules... em va confirmar el que jo ja sabia... que linux és bo, i de boca seva. Com podia començar millor la jornada?

Poca estona després, arribava l'Eduard Batlle, organitzador de l'esdeveniment dels Premis Bloc Catalunya i, la veritat, és que hem tingut una agradable conversa abans i després de l'entrevista. El mateix Eduard Batlle em va fer la fotografia que veieu a dalt.

Durant l'entrevista vam parlar amb els locutors, una estoneta cadascun. Potser, el bloc més destacat d'aquest matí era el de l'Artur mas, però vaja... allà estàvem tots... qui més, qui menys, tots estem a dintre de l'olla: l'Eduard Batlle, el Jordi Cervera, l'Artur Mas, Sergi Carqués, Jordi Perales i un servidor.

Tal com he dit al programa d'aquest matí, he deixat anar un post que a continuació us explico... sempre has de deixar llepar el carmel, però mai deixar-ho del tot, així que... ara podreu gaudir de tot el carmel. El post està dedicat a l'enregistrament dels programes de ràdio (sobre Linux clar).

Quantes vegades us heu trobat que no heu pogut gravar el vostre programa de ràdio preferit? Teniu alguna ràdio sense recursos i us agradaria tenir un recull de tots els programes que feu? Això pot tenir un cost elevadíssim no?

Doncs les respostes és que amb un ordinador vell, un disc dur, una mica grandet si pot ser, una memòria de 256Mb i 512 si pot ser, i una estona d'instal.lació i configuració, teniu el vostre sistema d'enregistrament digital a un cost de 0€ i sense virus!!!... Si... senyora... ha escoltat bé... tot això per 0€!!!!! (això sembla un anunci del teletienda... i això no és tot... a sobre li regalem un altre!!!! jejeje)

Paraules textuals del weblog d'en Jordi Perales d'un post sobre el programa d'aquest matí: Com a crítica ... Ja que el Toni Marin ha dit que ens llegiria ... El que és evident, una llàstima que una ràdio com RNE-Ràdio 4 no tingui un canal on vagin penjant la seva programació, una llàstima. Malgrat això, és d'agrair que almenys enviïn l'arxiu per a que el puguem penjar i ho pugueu escoltar. Doncs bé... amb el que us explicaré ja no hi ha excuses per què una ràdio no disposi del seu podcast de programes.

Us explico una mica per sobre la idea i al final us deixo un parell d'enllaços on podreu trobar tota la informació necessària i tècnica per a realitzar l'objectiu: Un ordinador connectat a Internet (d'aquells que ja no va ni l'XP), amb linux i un disc dur de no menys de 80Gb, programeu l'emissora que voleu enregistrar i configureu les hores en que voleu que l'eina enregistri el fitxer... trobareu el fitxer .mp3 creat en el vostre ordinador, directe per penjar a Internet sense haver de fer absolutament res!!!

Tot i que la sol.lució és bona, crec que el format per defecte hauria de ser .ogg i no crec que s'hagin de canviar molts de paràmetres a les explicacions de les planes que us enllaço. També crec que amb pocs canvis, podríem inclús fer funcionar el sistema directament des d'un receptor d'audio en comptes de rebre el senyal des d'Internet. De fet, un pressupost que vaig fer fa temps a una ràdio municipal, estava basat en senyal analògica en comptes d'un flux de dades digital per Internet.

Com que és una mica llarg d'explicar tots els aspectes tècnics, tal com he dit al programa de ràdio, moltes vegades es citen les fonts. En aquest cas és aixi. Prefereixo que aneu directament als enllaços on podreu trobar TOTA la informació per fer-ho:

- http://www.tabernadelturco.com/2005/09/04/crear-tus-podcast-de-programas-de-radio-automaticamente-en-linux/
- http://www.pplux.com/2005/09/04/grabando-de-la-radio-en-mp3-al-vuelo/

... i per si fos poc i voleu muntar-vos la vostra pròpia emissora de ràdio i fer la competència a RNE4 (per dir alguna emissora o bé per fer-lis publicitat), doncs aquí trobareu com fer-ho.... amb linux, clar!!!!: http://federicosayd.wordpress.com/2007/10/12/una-radio-en-linux/

Actualitzat: Ja està disponible el programa d'aquest matí en format .ogg: http://www.torroellaestartit.com/premis_blocs_rne4.ogg. Que amb quin programa he realitzat el traspàs de mp3 cap a ogg? amb un de Lliure, clar... Video Lan Client (VLC): www.videolan.org. En alguns blocs que també han entrevistat aquest matí, trobareu el mateix fitxer en diferents formats... les noves tecnologies s'adapten a les vostres necessitats... ja veieu.

PD: Vull donar les gràcies a RNE4 per facilitar-nos a tots nosaltres el programa en format digital .mp3. Penseu que tots aquests programes tenen també drets reservats i, tot i que en aquest post us he explicat com gravar-los al vostre ordinador, mai els heu de publicar sense consentiment de l'emissora, ok?

Comentarios

Artículos más populares

Clase en PHP para encender/apagar LED en Raspberry pi

Raspberry Pi. Encender/Apagar LED desde PHP. Acceso directo a los puertos GPIO ultrarápido.

Imprimir etiquetas APLI en PDF desde PHP