Les còpies de seguretat. Aquell gran tema pendent

Sabeu que el més important que teniu al vostre ordinador és TOTALMENT VOLÀTIL??? Si... fotos de la familia, videos, pel.lícules, els treballs del vostre fill del col.legi, etc... Tot això, pot desaparèixer d'un dia a l'altre així per les bones... el disc dur es crema, deixa de funcionar i ho heu perdut tot. Suposo que sabreu les cares que em posen la gent quan em diuen que se'ls hi ha espatllat l'ordinador i jo els hi pregunto que cóm anem de còpies de seguretat?

Això, en una família, pot representar una pèrdua sentimental, però en una empresa pot significar la parada absoluta del sistema. Llegiu quan pugueu l'article que vaig escriure als companys d'imatica.org sobre les còpies de seguretat.

El que admiro de TVE2 són els documentals que emeten, entre ells els de redes. Us recomano 2 d'ells (no són de REDES, però són igual d'interessants). Un parla del programari lliure i es diu CÓDIGO LINUX

Descarregueu-lo i guardeu-lo en lloc segur per què és una verdadera joia. El vídeo descarregat es pot veure perfectament a través del Videolan.

L'altre documental no recordo com es titulava, però era interesantíssim. El vaig veure farà un any o així. Us explico una mica de què anava. Tractava de les dades dintre de l'era digital. Avui en dia, el mitjà més segur de guardar informació, continua essent el paper normal i corrent. Els cd's i dvd's poden ser atacats per fongs i perdre la informació de dintre (jo he vist cd's que han deixat de funcionar després d'uns 5 anys i no tan lluny. A La Bisbal d'Empordà). Parlen també de la informació als discs durs, que un canvi aleatori del magnetisme de la superfície pot afectar a tot el disc dur, etc... Les memòries USB, tenen limitada la vida en escriptures (per qüestió de les descàrregues que reb el material). Estem a l'era digital més inestable que ha existit fins ara, i no hem parlat ni tan sols de virus, cucs, robatoris de dades, ... fa por saber que tota la informació que estem generant es pot perdre i és insegur qualsevol mitjà utilitzat per guardar-la. Les tempestes geomagnètiques produïdes pel Sol també poden afectar qualsevol mitjà de comunicació com els ordinadors. M'agradaria recordar i recuperar aquest documental, però no l'he trobat. Si el trobo algun dia, us el faré arribar.

Degut a tot això, hem de saber que les còpies de seguretat s'han de realitzar el més periòdic possible (diàriament, setmanalment o, com a mínim, mensualment). Linux ens pot ajudar amb tot això. Estic en fase d'investigació per llançar un producte (foto imatge superior) que efectuarà les còpies de seguretat d'una xarxa, servirà els arxius a aquesta xarxa, les dades poden estar en un dispositiu encriptat, i a més, es pot realitzar una còpia a través d'internet cap a un servidor que emmagatzemarà les dades d'aquests aparells. Es pot inclús utilitzar un software per windows, sense necessitat de comprar l'aparell, i que ens farà la còpia remota cap al servidor remot. Tot això amb comunicació encriptada per la xarxa local i d'internet, evitant que qualsevol persona pugui 'snifar' la informació per la xarxa. A mida que es vagi finalitzant el projecte ja us faré arribar les novetats.

Penseu en tot el que us he explicat i, si fa temps que no feu còpies de seguretat... ara és el moment.

PD: Aprofitant que amb el video anterior coneixereu a en Richard Mattew Stallman (Alias RMS, Igual que jo: Rafael Martin Soto :D ), us deixo una entrevista amb la Mònica Terribas a Canal 33, al programa La Nit al Dia. També imprescindible veure-la. El video està dividit en tres parts.









Comentarios

Artículos más populares

Clase en PHP para encender/apagar LED en Raspberry pi

Raspberry Pi. Encender/Apagar LED desde PHP. Acceso directo a los puertos GPIO ultrarápido.

Ja es poden veure els programes de 'REDES' de TVE2 per internet