No deixis el teu domini en mans de qualsevol


Us faig un copy & paste de l'article que fa uns mesos vaig publicar a la revista Empresarial Girona.

Espero que us sigui d'utilitat:

Moltes empreses s’han trobat amb problemes amb el registre dels seus dominis. Aquí recollim les preguntes i respostes més importants alhora d’enregistrar un domini i contractar un hosting.:

- De quines parts es composa el nom d’un domini (Whois)?

Un domini es composa de 3 parts bàsicament: L’enregistrador, el contacte administratiu i el contacte tècnic. L’enregistrador és la persona propietària del domini, l’administrador el que s’encarrega de la renovació i gestió, i el contacte tècnic el que s’encarrega de temes interns (administració i/o problemes amb del servidor, etc...).

-Què passa quan en la part de l’enregistrador posa un nom que no és el meu?

Malauradament existeixen desenes de casos en els que la persona o empresa a la que se li demana que ens enregistri el nostre domini, ho ha fet a nom seu en comptes de fer-ho a nom nostre. Llavors aquesta persona o empresa es transforma immediatament en la propietària del domini, podent fer qualsevol acció sobre el mateix, desviar el hosting, canviar dades de contacte, ..., ja que nosaltres respecte al domini no som res... Per posar un exemple. Anem a comprar un cotxe i el concessionari ens demana els diners i a sobre el cotxe el posa a nom del concessionari. INACCEPTABLE!!! (sense tenir res en contra dels concessionaris... és per posar un exemple clar).

-Com puc recuperar el meu domini i posar-lo a nom meu?

L’única manera és mitjançant una acta notarial donant fe de la signatura de l’actual propietari i enviant per fax a l’enregistrador un escrit amb l’acte notarial demanant el trasllat del domini cap a vosaltres. Sense aquesta signatura de l’actual propietari no es pot fer res... només deixar-ho en mans judicials i esperar a que es tramiti tot el procés, després d’uns anys, clar.

- Quin correu electrònic és recomanable posar com a contacte del propietari?

SEMPRE s’ha de posar un correu electrònic del propi propietari però que no sigui del mateix domini. Això és així per què si ens ‘emprenyem’ amb l’empresa que ens porta el hosting, encara que no sigui legal, aquest pot tallar-nos el servei (inclòs el de correu electrònic), i qualsevol e-mail que ens enviessin per gestionar el trasllat de domini, no ens arribaria, ja que el proveïdor de hosting ens ha tallat el servei del nostre propi domini. Això es transforma en un munt de problemes.

- Com sé les persones que han visitat la meva web?

Això és una pregunta freqüent però amb fàcil solució. Quan contractem el hosting, és aquest el que ens ha de facilitar les dades per saber-ho. De totes maneres, existeixen moltes alternatives que estan molt bé (google analytics, per exemple, l’única pega és que s’ha de ficar un codi a cada una de les planes).

- Com puc saber les dades actuals del meu domini?

Heu d’anar a alguna web que doni servei de whois (nominalia.es, arsys.es, ...) Heu de facilitar en els corresponents formularis el nom del vostre domini. Us dirà que està ocupat i fent click en algun enllaç que apareixerà, podreu veure les dades del vostre domini

- Estic cansat del meu hosting. La major part del temps no funciona ni el correu, ni la web, a vegades va massa lent.... Puc traslladar-lo cap a un altre servidor?

L’únic problema que hi ha és que els .com, .net, .org, per exemple necessiten d’un codi autenticació que l’ha de facilitar l’actual empresa de hosting, i heu d’arribar a aquesta empresa per què us el facilitin. Un problema freqüent és que moltes vegades, el propietari del domini no sap ni tan sols on està allotjat el seu hosting, ni amb qui ha de parlar.

- Com puc saber on està allotjat el meu servei de hosting?

Existeix una web on introduint el nom del nostre domini ens informa sobre el nostre servidor. Aquesta web es diu www.netcraft.com. Aquesta informació us servirà també per saber el tipus de servidor que hi ha darrera el vostre hosting (MS Windows, GNU/Linux, Apache, PHP, ...)

- Es que tinc un hosting gratuït en un servidor de l’estranger, o un correu electrònic tipus hotmail, yahoo.es, ....

Això és un error:

Amb qui hem de parlar si tenim algun problema?

Ens ho solventen en 24h?

Quina imatge està donant la meva empresa utilitzant un servei gratuït? o és que qualsevol empresa coneguda, utilitza un correu del tipus empresaconeguda@hotmail.com, No és millor un correu del tipus info@empresaconeguda.com?

Per llei de protecció de dades, el hosting ha d’estar en territori espanyol. En cas d’haver-hi alguna actuació en el servidor on tenim allotjada la nostra web, només valdran les lleis del país on estigui el servei d’aquest hosting.

S’ha d’anar amb compte amb les persones amb que confieu el vostre domini i hosting, i assegureu-vos que les coses es facin bé!!! Moltes vegades no es fan amb mala intenció, o es fan a causa de la desconeixença del medi, però el que si que és veritat és que causen molts maldecaps a bona part de les empreses

Rafael Martín Soto – inatica.com

info@inatica.com

Comentarios

Artículos más populares

Clase en PHP para encender/apagar LED en Raspberry pi

Raspberry Pi. Encender/Apagar LED desde PHP. Acceso directo a los puertos GPIO ultrarápido.